2021 Републиканско първенство по Културизъм и Фитнес (Снимки и Видео)

**Започвам с уточнението, че всичко което ще напиша си е мое лично мнение и преценка които нямам претенции да са „последна инстанция“, а само как аз чувствам и виждам нещата в любимия спорт!


Буквално вечерта преди деня на състезанието реших, че все пак ще се разходя до Пазарджик. Хем да видя какво ниво ще покаже българският културизъм на домашната сцена, хем ако имам късмет да видя и легендата на световния културизъм.

     Знаете, след разцепването на IFBB, тази част от него („Европейското“ IFBB) в която остана българската федерация забранява участието на своите състезатели в „другото“ IFBB (както и във всяка алтернативна бодибилдинг-федерация). То така си беше и преди разцепването - IFBB винаги е забранявала участието на своите състезатели в WABBA, NABBA и другите конкурентни културистични федерации. Тази обстановка обаче влияе пряко върху качеството на българските вътрешни първенства и турнири по 2 начина:

 - Първо, част от нашите състезатели с претенции в спорта се насочиха към „американското“ IFBB/NPC като по-престижно и държащо правата за всички значими професионални турнири. Което автоматично ги дисквалифицира от нашите състезания.

- Вторият момент е, че „Европейското“ IFBB останало без професионални турнири и съответно профи-състезатели започна „ударно“ да раздава карти и да си създава професионалисти които да участват в неговата новоучредена професионална дивизия IFBB Elite Pro. Почти всяко състезание вече дава профи-карта на спечелилия абсолютната титла, а някои по-престижни турнири дори и за спечелени първи места в категориите. Така се създават бързо професионалисти, но с малко по-занижено качество като цяло (просто по-лесно се печели професионална карта). Да припомня, че преди „неамериканец-състезател“ можеше да вземе профи-карта само, ако спечели Световно първенство (и май Европейско, но не съм сигурен). Както и да е, мисълта ми е, че немалко добри български състезатели/-ки вече взеха такива карти и нямат право да участват на нашите състезания (които са за аматьори).

     Като добавим към гореизброеното и проблемите при подготовката заради Ковид-ограниченията и неяснототата дали ще има състезания, промените в датите им и т.н.... Всичко това разбира се влияе много лошо върху подготовката на състезателите както и на тяхната психикическа настройка. Затова ми беше интересно дали ще са успели да се подготвят добре и въобще дали ще има достатъчно масовост за силна конкуренция в отделните категории. За щастие на зрителите и имаше състезатели и бяха добре „направени“ (казано на жаргон).

    Организацията беше на ниво което не е учудващо защото водещата фигура на организатора Никола Гюлеметов вече е гаранция за качествена работа. След организирането няколко години поред на турнир Хеброс (наложил се като много силно състезание) организаторите стават все по-опитни и доизпипват нещата все по-добре. Отново бяха осигурили хубава зала с амфитеатрално разположени зрителски места, задължително според мен условие за добра и безпроблемна видимост към случващото се на сцената. 
     Отново бяха привлечени много спонсори и съответно имаше много предметни награди за състезателите. А това е много добър бонус и силен стимул за тях. Превръща се в тенденция което заслужава само адмирации. 

    Друг много важен момент на това Републиканско и голям успех на организаторите беше да привлекат като генерален спонсор 6-кратния Мистър Олимпия Дориан Йейтс (Dorian Yates "The Shadow"). Сигурен съм, че беше силен притегателен магнит за голяма част от публиката (признавам си за мен също) и е една от причините за голямата посещаемост на състезанието, въпреки немалката цена на билетите, достигаща до 30 лв. за най-близките до сцената места. 

     Може да се каже, че това са едни от най-скъпите билети за Републиканско първенство и въпреки това залата беше пълна. 

     Предният ден (в деня на кантара, когато се записват състезателите) е имало и семинар с Дориан и неговата жена, Гал Йейтс която също е известна във фитнес средите състезателка. Присъствали на семинара споделиха, че е било доста интересно и са научили нови неща.

     Състезанието започна със забавяне което беше породено от факта, че седалките странно защо не бяха номерирани в резултат много хора да се затруднят да намерят своето място. Накрая всичко беше готово и състезанието беше открито с народни танци от местна школа. 

     Започвам по реда по който следваха категориите. Първо се започна със жени бодифитнес (Women's Bodyfitness), обединени в една обща категория. Победителката Десислава Исаева (Масъл арт - Пловдив) се открояваше категорично.


     След тази категория излязоха Жени Уелнес фитнес (Women's Wellness fitness). Тук искам да вметна нещо. Имаше две състезателки като водещият Георги Георгиев малко след представянето им сподели, че и двете състезателки не отговарят по критериите на категорията и не са за нея (едната според него по-подходяща за кат. Бикини фитнес, а другата състезателка по-мускулеста и по-релефна - за кат. Женска физика). Разбира се, беше така. Но той обвини за това техните треньори, че не са ги насочили правилно. Обаче човек си задава въпроса, а на кантара отговорните лица при записването и тегленето на състезателите защо са ги допуснали до участие? Нали имаше (както е обичайно) предния ден техническа пресконференция с всички съдии и представители на клубовете? Смятам, че не е етично да им вземеш парите за участие и след това да коментираш, че са в неправилната категория. Иначе състезателките си позираха и си бяха щастливи, че са на сцената и се състезават.


     Започнаха „физиците“. Първи се появиха момчетата в кат. до 175 см. Веднага направи впечатление Венцислав Генов (Фитнес лайн - Варна). Беше осъществил нещо много трудно - освен кондицията която винаги постига този път беше успял да прибере талията и това веднага му даваше нужния силует за тази категория. Заедно с мускулната  му маса беше определяща според мен за победата му.

     В кат. до 176 см се заформи битка най-общо казано между формата и масата... Съдиите дадоха предпочитанията си на масата, аз лично смятам характерният силует за категорията „Мъжка физика“ като по-важен тук и клонях към Стоил. Както се вижда от съдийските протоколи една точка е дала разликата между трите места. Стоил има потенциал за абсолютен шампион и за международна сцена, стига да натрупа 7-8 кг мускул. Въпросът е дали ще може, само времето ще покаже... Победител стана Камен Христов (Гладиатор - Разград).

     В следващата кат. до 179 см безапелационен шампион (и за мен и за съдиите) стана Радослав Михайлов (Фитнес лайн - Варна). 

     В кат. до 182 см имаше двама представителя на един клуб (Аполон Роси - Кюстендил). Победител стана Йордан Димитров.

     В последната, най-висока, кат. над 182 см излезе един много подобрен Деян Стоев (Фитнес лайн - Варна) и съответно стана първи единодушно (както се вижда от съдийските фишове).

     Както е традиция след мъжката физика започна категорията на по-мускулестите физици, кат. Мускулеста физка (Muscular Men's Physique). Tук победител стана Христо Камбуров (Динамик - Пазарджик).

     И дойде ред на излъчването на Best of the Best сред шампионите при физиците, тоест на Абсолютния шампион. Двамата шампиони които ми направиха най-голямо впечатление дадоха битка с краен победител ДЕАН СТОЕВ!

     Започна шоуто на Мастърс категориите при културистите. Първи както си му е редът излязоха Мастър 40-49 г. Веднага се наби на очи Георги Георгиев (Тренер БГ - Благоевград). В много силна форма и заслужено стана първи. Валентин Петров (Феникс - Хасково) като че ли не беше в миналогодишната си много добра форма и се класира трети. 

     При Мастърс 50+ г. имахме изненада - появи се от „нищото“ много силен състезател за който това беше и първо състезание въобще. Става дума за граничния полицай от Русе (поне така чух) Радослав Петров (Олимпия - Русе). Много сух и релефен единодушно беше избран от съдиите за шампион на категорията.

     След ветераните беше ред на състезателите от „Класическа физика“ (Classic Physique) които излязоха също в една категория. За мен това е най-красивата категория в културизма. Лично аз бих искал да се отпуснат още малко килограми над ръста на състезателите за да могат те да направят по-мощни и мускулести фигури. Така ще се различават още по-рязко от най-близкия до тях Класически културизъм, а и ще изглеждат още „по-културистично“ и по-близко до състезателите от „Златната ера“ към чиято визия се стреми тази нова категория като затова и беше създадена. Тук стана сериозна битка за първите 3 места като подробностите решиха точното подреждане. Освен на сцената, спорът се водеше и сред съдийската бригада (съдейки по дадените точки) и сред публиката за това как трябва да изглежда шампионът в тази категория и на какви критерии да отговаря. Шампион стана Симеон Марков (Масъл арт - Пловдив) и гледайки сега протоколите виждам, че вторият в класирането Йоан Драганов (Бдин - Видин) е със същият брой точки (7 точки), а третият Георги Герасимов (Динамик - Пазарджик) е само с една точка по-назад (8 точки)!


     Дойде и ред на Класическият културизъм. Първи започнаха кат. до 175 см. Хубава силна категория с домиращ с мускулната си маса Иван Малчев (Велев - Варна) който остана и Шампион на категорията. За второто място оспорвана битка между Антонио Георгиев (Кобра - Стара Загора) и Ерсин Адемов (Фитнес лайн - Варна). Както се оказва от протоколите и двамата имат по 8 точки. Среброто спечели Антонио.

     В кат. над 180 см също битка рамо до рамо за шампионската титла. С равен брой точки (5 точки), но явно с повече първи места (както е според съдийския регламента) със златния медал се окичи Иван Божинов (Желязна арена - София). Среброто остана за Ивайло Такев (Кобра - Стара Загора).

     В борбата за АБСОЛЮТНИЯ ШАМПИОН (Класически културизъм), за съжаление нямам видео, шампион стана ИВАН МАЛЧЕВ (Велев - Варна). 

     И дойде времето на „истинския културизъм“ (както каза и водещия). Първи естествено излязоха мъжете от кат. до 70 кг. Безапелационно първи стана Симеон Александров (Динамик - Пазарджик).

     В кат. до 80 кг шампион стана Георги Иванов (Масъл арт - Пловдив). И тук имаше сериозна интрига защото вторият, Гюхкан Мехмед, беше в много добра форма.

     В кат. до 90 кг "основният заподозрян" за мен (още когато разбрах, че ще вземе участие) Росен Михов (Чани - Варна) с излизането си за сравнителното позиране ми стана ясно, че ще е шампионът в категорията. Без слаби места, с много добра генетика и когато е във форма той е почти непобедим. Основният му претендент, опитният (и също с много хубав ген) Георги Киряков този път не беше успял да извади най-добрата си кондиция, а прекаления гланц и разтеклата се боя въобще не му помогнаха в рунда за сравнителното позиране. Вече за волното съчетание (както се вижда и на клипа който заснех) беше махнал гланца и прекалената боя, но щетата беше нанесена. Никой не е застрахован от грешки, дори и опитните състезатели.

     Кат. до 100 кг ни изненада със завръщането на Валери Енчев (Велев - Варна) и Петьо Шишков (Динамик - Пазарджик). Между тях стана и преразпределението на медалите като масата, обработеността и дълбочината на мускулатурата на Валери, съчетани с добрия релеф бяха убийствени и той без особена трудност взе златния медал.

     В последната най-тежка категория, кат. над 100 кг, имаше само един участник - големия Краси Сарафов (Масъл арт - Пловдив). "Впечатляващ" мисля, че е най-точното определение което му на някой наум щом види неговата физика. Вижте я и вие във видеото по-долу. В него качих и надпреварата за 
АБСОЛЮТЕН ШАМПИОН ПО КУЛТУРИЗЪМ НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2021 г., титла която напълно заслужи ВАЛЕРИ ЕНЧЕВ!

     За съжаление батерията на фотоапарата не издържа точно за последните награждавания (в кат. до 100 кг, в кат. над 100 кг и за абсолютния шампион) и се наложи да довърша снимането с телефона ми. Имаше само два електрически контакта в центъра пред първия ред които бяха заети от представители на Сила.бг предаващи на живо за тяхната страница във Фейсбук. Все пак те са едни от спонсорите на тазгодишното Републиканско, така че се ползваха с известни превилегии. Затова който иска може да отиде на страницата им и там би трябвало да може да гледа това което не съм успял да заснема. Поне така каза един немного разговорлив техен представител когото попитах.

     В началото мислех да снимам и фитнес-бикини категория, но след като водещия обяви изискванията за тази категория "да нямат ясно изразена коремна преса", "да не са мускулести или релефни" и започнаха да класират по-напред състезателки които си бяха направо слабички и изглеждаха по-скоро като манекенки отколкото с атлетична визия на спортуващи жени. Зачудих се защо кат. "фитнес-бикини" се провежда на Републиканско по Културизъм и Фитнес (където все пак се гледа за по-спортна и натренирана визия), а не се провежда в рамките на някой конкурс за красота. Тогава взех моето решение да не снимам фитнес-бикини защото не виждам тази категория какво общо има с нашия спорт. Тук трябва да отбележа, че абсолютната шампионка Анастасия Бойчук (Бодимастер - София) имаше все пак атлетична фигура.
     Подчертавам отново, че това е моето лично мнение и си го споделям тукбез да искам да го налагам на никого! Знам, че това е тенденцията налагана и изисквана от световната федерация и съдиите се ръководят по нея, но на мен не ми харесва (и съдейки по коментарите които чувах, не само на мен).

     Виж, гост-позьорката Александра Димитрова която е наша професионална фитнес-бикини състезателка беше „друга бира“, точко както според мен трябва да изглежда една женска физика за тази категория!



     Като някакви забележки (разбира се като градивна критика) какво бих отбелязал... Може би единствено осветлението можеше да е малко по-добро и равномерно (според по-добре запознати от мен) и диджея който не искам да коментирам.

     Като цяло на мен лично състезанието ми хареса, много добра организация, удобни амфитеатрални седящи места за зрителите, качествени състезатели, присъствието на големия Дориан, гост-позинга на един от най-добрите ни професионални състезатели Николай Костадинов и Александра Димитрова... С удоволствие бих дошъл пак в Пазарджик за следващо състезание.

    Линк към албумът ми "2021 - Републиканско по Културизъм и Фитнес“ в моята страница във Фейсбук в който качих всички снимки, които направих на състезанието --->  ЧУКНИ!


                                                                                                                                nikolabull

     (Aко ви харесват видео репортажът ми и моята работа дайте по един лайк под видеата в Ютуб. Така ще подпомогнете моята работа, а и ще им помогнете да достигнат до повече фенове на Културизма и Фитнеса! Всички видеа са мое лично дело. Изказаните мнения в статията - също. Благодаря ви!)

     П.П. Протоколите станах възможни за преглед благодарение на Мира Гурбалова, която ги качи във фейсбук групата Културизъм, обединие на българските културисти за развитие на спорта
    




 





























     







Comments