Има различни методи за измерване на телесните мазнини. Всички те измерват приблизително процента телесни мазнини (в статията ще го изписвам за краткост като %ТМ), защото влияние оказват много странични фактори като един от основните за мен е количеството течности в тялото по време на измерването. А това количество може много да варира според такива фактори като - колко течности са били приети предния ден, колко дълъг е бил последния сън преди измерването, околната температура, колко движение е имало преди измерването (дали сме спортували или вършили усилено някаква физическа работа), дали сме се излагали дълго време на слънце... Дори в кое време на деня се прави измерването има значение (затова и се препоръчва всички замервания да се правят по едно и също време на деня, за предпочитане в ранния следобед. Тогава течностите в тялото ще се бъдат разнесли и разпределили равномерно по тялото. Защото по време на сън течностите в тялото имат склонността да се оттичат и концентрират в крайниците (затова и при ставане от сън някои хора чувстват отичане и подуване в краката и пръстите на ръцете). Всички методи за измерване на %ТМ имат своите предимства и недостатъци.
Накратко, основните методи са:
- Водно измерване: извършва се в специални водни камери/вани. Най-точният метод, но и най-трудно приложимия, защото подобни камери има само в специализирани лечебни заведения и достъпа до тях не е свободен.
- С електронни уреди/кантари, на които има диоди, пропускащи през тялото лек ток (не се усеща от човек) и на базата на съпротивлението (различните тъкани имат различна пропускливост) се определя %ТМ. Различните уреди могат да изчисляват различни стойности - %ТМ, мускулна маса, водно съдържание, костна маса. Всички те притежават по-горе описаните недостатъци. Тези апарати са основно 3 вида:
На-простите са като обикновен електронен кантар - стъпваш на него бос, желателно с леко овлажнени ходила за по-добър контакт. Но са и най-неточните. Токът не преминава през цялото тяло, а само през краката и коремната област. Съответно още повече не може да изчисли коректно %ТМ и този недостатък се добавя към изброените.
Tук също има тънки моменти. Много важен е „Човешкият фактор“ - колко опитен е измерващият, дали измерва на правилните места, дали защипва всеки път еднакво количество кожа. Тук практиката и опитността много помагат. Също е желателно измерванията да ги прави един и същ човек.
Има различни методи за измерване според това колко точки замерват:
Методът на едната точка - Най- популярен, защото е най-лесен, но и най-неточен. Нормално - първо, мазните не се разпределят равномерно по всички части на тялото и вотро, всеки човек има генетична предразположеност да трупа на различни места. Обикновено по този метод се измерва кожната гънка на корема (до пъпа).
Методът на 3-те точки - замерват се 3 точки, съответно е по-точен. Освен точката от горния метод, допълнително още се измерва кожната гънка и на гърдите и бедрата.
Методът на 7-те точки - приема се най-точният от трите. Измерват се към горните 3 още - на талията („дръжките“), трицепса, гърба и под гърдите. Обхваща най-много зони и съответно логично би трябвало да е най-точния от трите.
Измерените резултати (в милиметри) се нанасят в специализирани таблици и ви дават вашия %ТМ.
Измерването с калипер ми допада най-много и то Методът на 7-те точки. Защото всеки може да си го извърши сам с изключение на измерването на гънките от гърба и трицепса, за които ще трябва да бъде помолен някой познат.
Споделям линк, където можете да вкарате замерените стойности и да изчислите вашия %ТМ. Това е полезно в случаите, че сте на диета (независимо дали за сваляне и за качване) за да можете да се ориентирате как се движете и дали са нужни корекции и каква насока ---> ТУК!
Чрез %ТМ ние можем да измерем още и:
%ТМ
Телсени мазнини в кг (ТМ,кг) = Личното тегло х –––––––––
100
Чиста телесна маса, кг (ЧТМ) = Личното тегло - ТМ,кг
Също много важно с измерването на %ТМ е, че можем да измерим и чистата телесна маса (ЧТМ), която пък е индиректен индикатор за положението със Мускулната маса (ММ). Защото ЧТМ е съвкупност от костна маса и ММ, но костната маса почти не се променя като величина.
Ето няколко примери за основните положения, при които измерването на %ТМ може да ви покаже по-ясно какво се случва, докато следвате вашите цели:
В Период на чистене (горене) на мазнини
1). Ако сте на Диета за Релеф, а килограмите след 1 месец остават същите, но измерването показва, че %ТМ намалява - това е ИДЕАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ и търсена от всички маниаци ситуация. Тя означава, че едновременно докато изгаряте мазнини протичат и анаболни процеси и качвате и мускул (ЧТМ). Това може да се случи само, когато калорийните ограничения са много леки и плавни, показват много добро манипулиране от страна на атлета. И когато не се гонят крайни резултати, разбира се.
2). Ако сте на Диета за Релеф, а килограмите след 1 месец остават същите, но измерването показва, че %ТМ се увеличава (?!?) - противоложно на горното положение. КОШМАР за всички фитнес-маниаци - означава, че нещо тотално е объркано и вместо мазнини горите мускул (намалява ЧТМ), а качвате мазнини! Решението е 1 седмица почивка от всичко, тренировки и диета и преосмисляне на стратегията.
2). Ако сте на Диета за Релеф, килограмите след 1 месец падат и измерването показва, че %ТМ и той пада - нормалното положение, когато сме на диета с отрицателен калориен баланс.
Целта е да се стремим да горим мазнини с минимална загуба на мускулна маса. Тоест, искаме да намалим максимално (или до нашите цели) %ТМ като се опитваме колкото се може повече да запазим от ЧТМ!
В Процес на покачване на ММ
Важат същите принципи при измерването и контрола на %ТМ, но с обратен знак. Стремим се да покачим ММ и да държим %ТМ, колкото се може да е по-постоянен и да не се покачва много.
ПОСЛЕПИС:
Разбира се, най-точния и меродавен критерий е Методът на Огледалото - не напразно ние трениращите Фитнес и Културизъм сме известни, че постоянно се оглеждаме при всяка възможност. Огледалото е нашият критерий как вървят нещата и доколко добре се справяме - те са нашият „Хронометър“, нашият уред, чрез който можем да измерим нашия напредък. Недостатъкът тук е субективното усещане на трениращия. Също така понякога промените са много бавни и малки и „простото човешко око“ не може да улови разликите и човек си мисли, че боксува на едно място.
TRAIN SMART!
Накратко, основните методи са:
- Водно измерване: извършва се в специални водни камери/вани. Най-точният метод, но и най-трудно приложимия, защото подобни камери има само в специализирани лечебни заведения и достъпа до тях не е свободен.
- С електронни уреди/кантари, на които има диоди, пропускащи през тялото лек ток (не се усеща от човек) и на базата на съпротивлението (различните тъкани имат различна пропускливост) се определя %ТМ. Различните уреди могат да изчисляват различни стойности - %ТМ, мускулна маса, водно съдържание, костна маса. Всички те притежават по-горе описаните недостатъци. Тези апарати са основно 3 вида:
На-простите са като обикновен електронен кантар - стъпваш на него бос, желателно с леко овлажнени ходила за по-добър контакт. Но са и най-неточните. Токът не преминава през цялото тяло, а само през краката и коремната област. Съответно още повече не може да изчисли коректно %ТМ и този недостатък се добавя към изброените.
Следващите са като горните, но имат добавени ръкохватки за отстраняване проблема при първия вид измервателни уреди. Те имат добавени дръжки за ръцете с диоди (освен диодите за краката) и също пропускат ток. Те би трябвало да са по-точни на теория. На практика, аз не съм доволен от тях. За мен един уред, ако се измериш на него 2 поредни пъти в рамките на 10 мин. и ти покаже различни (и то с голяма разлика) отчитания... Е, на такъв уред аз вяра нямам. Да оставим, че в повечето зали си и плащаш за тази услуга. И могат да бъдат „лекчко“ манипулирани, виждал съм „колеги“ да го правят - измерваният видимо не е мръднал и грам на тегло, нито визуално има промяна, а „колегата“ му вика: „Браво! Свалил си 5% ТМ и си качил 0.5 кг мускули! Give me Five!"...
Последният е и най-точен от трите вида, той си е вече професионална машина, но и при него съм виждал лично да дава различни показания, но с по-малки отклонения. Съотвено е най-скъп и струва от стотици до няколко хиляди лева. Приложим е само за бизнес цели и обикновено го предлагат в услугите си големи фитнес центрове. За лична употреба се обезсмисля от цената.
Последният метод е ръчния - чрез уред наречен Калипер (Caliper). Aко вече не сте си купили такъв, то един обикновен шублер ще ви свърши още по-добра работа за нашата цел.
Tук също има тънки моменти. Много важен е „Човешкият фактор“ - колко опитен е измерващият, дали измерва на правилните места, дали защипва всеки път еднакво количество кожа. Тук практиката и опитността много помагат. Също е желателно измерванията да ги прави един и същ човек.
Има различни методи за измерване според това колко точки замерват:
Методът на едната точка - Най- популярен, защото е най-лесен, но и най-неточен. Нормално - първо, мазните не се разпределят равномерно по всички части на тялото и вотро, всеки човек има генетична предразположеност да трупа на различни места. Обикновено по този метод се измерва кожната гънка на корема (до пъпа).
Методът на 3-те точки - замерват се 3 точки, съответно е по-точен. Освен точката от горния метод, допълнително още се измерва кожната гънка и на гърдите и бедрата.
Методът на 7-те точки - приема се най-точният от трите. Измерват се към горните 3 още - на талията („дръжките“), трицепса, гърба и под гърдите. Обхваща най-много зони и съответно логично би трябвало да е най-точния от трите.
Измерените резултати (в милиметри) се нанасят в специализирани таблици и ви дават вашия %ТМ.
Измерването с калипер ми допада най-много и то Методът на 7-те точки. Защото всеки може да си го извърши сам с изключение на измерването на гънките от гърба и трицепса, за които ще трябва да бъде помолен някой познат.
Споделям линк, където можете да вкарате замерените стойности и да изчислите вашия %ТМ. Това е полезно в случаите, че сте на диета (независимо дали за сваляне и за качване) за да можете да се ориентирате как се движете и дали са нужни корекции и каква насока ---> ТУК!
Чрез %ТМ ние можем да измерем още и:
%ТМ
Телсени мазнини в кг (ТМ,кг) = Личното тегло х –––––––––
100
Чиста телесна маса, кг (ЧТМ) = Личното тегло - ТМ,кг
Също много важно с измерването на %ТМ е, че можем да измерим и чистата телесна маса (ЧТМ), която пък е индиректен индикатор за положението със Мускулната маса (ММ). Защото ЧТМ е съвкупност от костна маса и ММ, но костната маса почти не се променя като величина.
Ето няколко примери за основните положения, при които измерването на %ТМ може да ви покаже по-ясно какво се случва, докато следвате вашите цели:
В Период на чистене (горене) на мазнини
1). Ако сте на Диета за Релеф, а килограмите след 1 месец остават същите, но измерването показва, че %ТМ намалява - това е ИДЕАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ и търсена от всички маниаци ситуация. Тя означава, че едновременно докато изгаряте мазнини протичат и анаболни процеси и качвате и мускул (ЧТМ). Това може да се случи само, когато калорийните ограничения са много леки и плавни, показват много добро манипулиране от страна на атлета. И когато не се гонят крайни резултати, разбира се.
2). Ако сте на Диета за Релеф, а килограмите след 1 месец остават същите, но измерването показва, че %ТМ се увеличава (?!?) - противоложно на горното положение. КОШМАР за всички фитнес-маниаци - означава, че нещо тотално е объркано и вместо мазнини горите мускул (намалява ЧТМ), а качвате мазнини! Решението е 1 седмица почивка от всичко, тренировки и диета и преосмисляне на стратегията.
2). Ако сте на Диета за Релеф, килограмите след 1 месец падат и измерването показва, че %ТМ и той пада - нормалното положение, когато сме на диета с отрицателен калориен баланс.
Целта е да се стремим да горим мазнини с минимална загуба на мускулна маса. Тоест, искаме да намалим максимално (или до нашите цели) %ТМ като се опитваме колкото се може повече да запазим от ЧТМ!
В Процес на покачване на ММ
Важат същите принципи при измерването и контрола на %ТМ, но с обратен знак. Стремим се да покачим ММ и да държим %ТМ, колкото се може да е по-постоянен и да не се покачва много.
ПОСЛЕПИС:
Разбира се, най-точния и меродавен критерий е Методът на Огледалото - не напразно ние трениращите Фитнес и Културизъм сме известни, че постоянно се оглеждаме при всяка възможност. Огледалото е нашият критерий как вървят нещата и доколко добре се справяме - те са нашият „Хронометър“, нашият уред, чрез който можем да измерим нашия напредък. Недостатъкът тук е субективното усещане на трениращия. Също така понякога промените са много бавни и малки и „простото човешко око“ не може да улови разликите и човек си мисли, че боксува на едно място.
TRAIN SMART!
Comments
Post a Comment