„Бронирано кафе“ (Bulletproof coffee) – същност и ползи

 

 

   Направих си тази сутрин чаша бронирано кафе и си казах: „Защо да не напиша няколко реда и да обясня на тези, които не знаят за него и ползите му“? Речено-сторено...




 „Бронираното кафе“
е традиционно черно, нес или всяко друго чисто (без мляко, захар и други примеси) и приготвено по всякаква технология кафе, но с добавка естествена мазнина (в идеалният случай – студено пресовано кокосово масло).

    История
    Откривател на този вид кафе е Дейв Аспрей (
Dave Asprey). Идеята му идва от тибетския чай с мляко от тибетски як и сол, който местните жители използват вместо закуска.

   В резултат на много проучвания от негова страна Дейв достига до извода, че според него вместо с мляко или сметана кафето е много по-удачно да се комбинира с животинско масло от свободно отглеждани крави или растително масло от кокос.

    Ползи
    В момента е прието под Бронирано кафе да се разбира Кафе в комбинация с кокосово масло. Като е желателно (а според мен – задължително) кокосовото масло да е студено-пресовано (
extra virgin) и нерафинирано (unrefined). Така се запазват всички витамини, минерали и биологично активни вещества на това ценно за здравето масло.

   От здравословна гледна точка когато говорим за ползите от бронираното кафе имаме впредвид неговата съставка – кокосовото масло (ползите от кафето ги знаем всички). Основната разлика на това масло от всички останали масла (растителни и животински) е много високото съдържание на МСТ (мазнините със средна верига - Medium Chain Triglycerides). Те са форма на наситени мастни киселини, които се обработват от черния дроб. Това означава, че те лесно биват оползотворявани като източник на енергия, вместо да се трупат под формата на мазнини. МСТ са по-малки по размер, което позволява по-добра и лесна клетъчна усвояемост за незабавна енергия.

Оптимизиране на Метаболизма - на молекулярно равнище МСТ се различават от стандартните видове мазнини, които представляват дълги въглеродни вериги с 16 и повече атоми на въглерода, съединени заедно в една верига. Средноверижните триглицериди имат по-къса въглеродна верига и се състоят преимуществено от мастни киселини с 6-12 атоми на въглерода. В сравнение с други мазнини тази уникална химическа структура позволява на тялото ви по-лесно да разгражда и смила MCT, преди да ги изпрати в черния дроб, където те се превръщат в енергия, като по този начин спомагат за оптимизиране на метаболизма ви.

Силни антиоксидантни свойства - MCT също така са пълни с антиоксиданти и имат способността да намаляват възпалението, причиняващо заболявания.

Предпазват сърцето - MCT могат да помогнат за предотвратяване на развитието на метаболитен синдром - група от разстройства, които значително повишават риска от сърдечни заболявания. Този ефект може да се дължи отчасти на противовъзпалителните свойства на MCT.

Регулират и подпомагат чревната функция - MCT помагат да се балансира чревната микрофлора и да се стимулира храносмилателната система и така да се абсорбират правилно витамините и минералите от храната. Спомагат за подобряване на здравето на черния дроб и повлияват благоприятно растежа и храносмилането.

Подпомагат мозъка - има доказателства, че MCT в кокосово масло могат да помогнат за подобряване на проблемите с паметта при по-възрастни хора (напр. при болестта на Алцхаймер). Според учените има пряко взаимодействие между мозъка и храносмилателната система. Или по-точно казано, балансирайки начина, по който абсорбирате хранителните вещества и поддържайки доброто здравословно състояние на червата, може да усетите умствени и емоционални подобрения.
Както аз винаги казвам: „Правилното хранене е в основата на здравето на човешкия организъм“!

Силно антибактериално действие - MCT са от групата биологично-активни вещества, наречени „естествени антибиотици“ и могат да спомогнат за унищожаването на бактериите, причиняващи стрептококи в гърлото, пневмония, инфекции на синусите, хранително отравяне, менингит, гонорея и възпалителни заболявания на таза и други. Доказано е, че средно верижните триглицериди с 8-12 въглеродни атома притежават повече антивирусни и антибактериални качества в сравнение с моноглицеридите с дълга верига и са в състояние да деактивират четири различни вида патогени.

Имат висока точка на нагряване (топене) - Готвенето с кокосово масло, в чиито състав участват МСТ е чудесна възможност, тъй като за разлика от екстра върджин зехтина или лененото масло, с него може да се готви при висока температура и не прегаря лесно. Което носи 2 много съществени ползи и предимства пред другите растителни масла:
- първо, запазва всички свои полезни и здравословни свойства на „екстра-върджин“ масло
- второ, доказа се че другите растителни масла, подлагайки се на термична обработка (пържене, печене на висока температура) не само губят всички свои полезни качества и стават най-обикновена „празна“ мазнина, която освен 9 ккал на грам масло не ни доставя нищо друго. Но и мазнините в техния състав (за разлика от МСТ) се окисляват от горещината и придобиват канцерогенни свойства!... От там и наложилото се правило – готвим само със животински мазнини или кокосово масло (б.а. може и с масло от авокадо), а растителните студено-пресовани („екстра-върджин“) масла ги използваме само за дресинг на салати и други студени ястия!

    Следва може би най-важното качество на кокосовото масло (по-точно на МСТ-мазнините) за нас, фитнес-маниаците:

Подпомагат редуцирането и изгарянето на телесните мазнини - MCT потискат натрупването на мазнини чрез:
-  подобрена термогенеза и оксидация на мазнините.
- подобряване (ако са в малки дози)
баланса на инсулиновата чувствителност и увеличане метаболизма на глюкозата в организма, което влияе върху способността на организма да изгаря мазнините.
MCT-мазнините оказват влияние върху намаляването на телесните мазнини и когато са част от здравословна, балансирана диета помагат за отслабване или за поддържане на здравословно тегло, защото както написах по-горе стимулират и нашия метаболизъм.

   Обобщавам :

-      - Бронираното кафе и полезно и се включва идеално в кето-диетите, защото не съдържа въглехидрати.

-        - Идеално се вписва и във Частичното гладуване (16/8), т. нар. Intermittent Fasting (IF), който аз лично практикувам и от няколко години е основния ми начин на хранене. За ползите от IF (здравословни и диетични) ще говоря друг път.

-       - Дава енергия по бреме на диета, особено при нисковъглехидратни диети или такива изобщо без въглехидрати (кето-диетите)

-      - Подтиска глада, създавайки чувство на ситост в дългия 16-часов период на „неядене“ (Fasting) при IF-диетите

-       - Подпомага умствената дейност

-       - Спомага за изгарянето на телесните мазнини (отслабването), активирайки липогенезата

    И към това добавям чувството на бодрост от самото кафе… Има ли нужда повече да ви убеждавам да опитате една една глътка от тази чудотворна напитка и да „бронирате“ вашите усилия за едно по-красива фигура и по-здравословен начин на живот?!

 

    Вие може да прочетете за различни „засукани“ рецепти на бронираното кафе, но това което аз ви дадох е класиката и е основното – чаша кафе + 5-10 г кокосово масло. Всичко друго е излишно утежняване (и с информация и с калории) на темата и изместване от същността… Разбира се, с цел печалба или просто да са интересни на аудиторията.

    Единствените варианти, които аз бих предложил на вашето внимание и които са наистина съществени, полезни и оставащи верни на философията заради която е създадено брнираното кафе са следните:

-      Бронирано кафе с кокосово масло и ГХИ-масло. Това животинско масло е всеизвестно с ползите за здравето и не противоречи на Кето идеята за “Ziro”-въглехидрати.

                               


-      Бронирано кафе с МСТ-oil. Това е, така да го кажа, „фитнес-маниашкия“ вариант на бронираното кафе. Не само „Нула въглехидрати“, но и маслото е 100% само MCT-мазнини (за разлика от кокосовото, при което МСТ са най-голям процент, но не и 100%). А точно те правят кокосовото масло толкова полезно. Друго предимство на МСТ-маслото е липсата на мирис – предимство за някои, но не и за мен, аз обичам мириса и вкуса на кокос.





И така, без повече приказки, наздраве с глътка бронирано кафе!

Comments