Натуралният ябълков оцет - може ли да ни помогне за изгарянето на повече телесни мазнини и свалянето на излишните килограми?
Ябълковият оцет се използва като тоник за здраве от хилядолетия. Изследванията показват, че има много ползи за здравето, като например намаляване на нивата на кръвната захар.
Но
може ли добавянето на ябълков оцет към вашата диета също да ви помогне да
отслабнете?
В тази
статия ще разгледаме изследвания върху
ябълковия оцет и загубата на тегло. Също така ще предоставя съвети за включване
на ябълков оцет във вашата диета.
Какво представлява натуралният ябълков оцет?
Ябълковият оцет се произвежда чрез двуетапен процес на ферментация (1).
Първо,
ябълките се нарязват или смачкват и се комбинират с мая, за да се превърне
захарта им в алкохол. Второ, добавят се бактгерии за да ферментират алкохола в
оцетна киселина.
Традиционното
производство на ябълков оцет отнема около един месец, въпреки че някои
производители ускоряват значително процеса, така че отнема само един ден.
Оцетната
киселина е основният активен компонент на ябълковия оцет. Известна още
като етанова киселина, тя е органично съединение с кисел вкус и силна миризма.
Терминът оцетен произлиза от acetum, латинската дума за оцет.
Около
5–6% от ябълковия оцет се състои от оцетна киселина. Той също така съдържа вода
и следи от други киселини, като ябълчена киселина (2).
Една
супена лъжица (15 ml) ябълков оцет съдържа около три калории и практически няма
въглехидрати.
Оцетната киселина има различни свойства, подпомагащи загубата на мазнини
Оцетната
киселина е мастна киселина с къса верига, която се разтваря в ацетат и водород
в тялото.
Някои
проучвания с животни предполагат, че оцетната киселина в ябълковия оцет може да
насърчи загубата на тегло по няколко начина:
-
Понижава нивата на кръвната захар: В едно проучване с плъхове оцетната киселина подобрява способността на
черния дроб и мускулите да усвояват захар от кръвта (3).
-
Намалява нивата на инсулин: В същото проучване с
плъхове оцетната киселина също намалява съотношението на инсулин към глюкагон,
което може да благоприятства изгарянето на мазнините (3).
-
Подобрява метаболизма: Друго проучване с плъхове,
изложени на оцетна киселина, показва повишаване на ензима AMPK, който засилва
изгарянето на мазнини и намалява производството на мазнини и захар в черния
дроб (4). Тоест, оцетната киселина действа и предпазващо черния дроб
(хепатопротектор).
-
Намалява съхранението на мазнини: Лечението
на затлъстели, диабетични плъхове с оцетна киселина или ацетат ги предпазва от
наддаване на тегло и увеличава експресията на гени, които намаляват
съхранението на мазнини в корема и чернодробните мазнини (5, 6).
-
Изгаря мазнини: Изследване с мишки, хранени с диета с високо
съдържание на мазнини, допълнена с оцетна киселина, установява значително
увеличение на гените, отговорни за изгарянето на мазнини, което води до
по-малко натрупване на телесни мазнини (7).
-
Потиска апетита: Друго проучване
предполага, че ацетатът може да потисне центровете в мозъка, които контролират
апетита, което може да доведе до намален прием на храна (8).
Въпреки
че резултатите от проучвания върху животни изглеждат обещаващи, са необходими
изследвания при хора, за да се потвърдят тези ефекти.
Ябълковият оцет увеличава пълнотата и
намалява приема на калории
Ябълковият оцет може да насърчи чувството за ситост (поради забавено
изпразване), което може да намали приема на калории (9, 10).
В
едно малко проучване с 11 доброволци тези които са приемали оцет с високо
съдържание на въглехидрати са имали 55% по-нисък отговор на кръвната захар един
час след хранене.
Те
също така в крайна сметка са консумирали 200–275 калории по-малко през
останалата част от деня (10).
В
допълнение към ефектите, потискащи апетита, ябълковият оцет също така е
показал, че забавя скоростта, с която храната напуска стомаха ви.
В друго
малко проучване приемът на ябълков оцет с нишестено хранене значително забавя
изпразването на стомаха. Това доведе до повишено чувство за ситост и понижени
нива на кръвната захар и инсулина (11).
Някои
хора обаче могат да имат заболявания, за които този ефект е вреден. Гастропарезата
или забавеното изпразване на стомаха е често усложнение на диабет тип 1.
Времето на инсулина с приема на храна става проблематично, тъй като е трудно да
се предвиди колко време ще се повиши кръвната захар след хранене. Тъй като е
доказано, че ябълковият оцет удължава времето, в което храната остава в
стомаха, приемането му по време на хранене може да влоши гастропарезата (12).
Ябълковият оцет може да ви помогне да отслабнете и да изгорите телесни
мазнини
Резултати
от едно човешко проучване показват, че ябълковият оцет има впечатляващи ефекти
върху регулирането на теглото и телесните мазнини (13).
В
това 12-седмично проучване 144 възрастни японски граждани със затлъстяване са
били разделени на 3 групи и са консумирали съотвено по 1 супена лъжица (15 ml)
оцет, по 2 супени лъжици (30 ml) оцет или плацебо напитка всеки ден.
Казано им е да ограничат приема на
алкохол, но в противен случай продължават обичайната си диета и активност през
цялото проучване.
Тези, които са консумирали по 1 супена
лъжица (15 ml) оцет на ден, имали средно следните резултати:
-
Загуба на тегло: 1,2 кг
-
Намаляване на процента
телесни мазнини: 0.7%
-
Намаляване на обиколката
на талията: 1,4 инча
-
Намаление на триглицеридите:
26%
Ето резултатите при консумиращите 2 супени
лъжици (30 ml) оцет на ден:
-
Загуба на тегло: 1,7 кг
-
Намаляване на процента
телесни мазнини: 0,9%
-
Намаляване на обиколката
на талията: 0.75 in (1.9 cm)
-
Намаление на
триглицеридите: 26%
Плацебо
групата всъщност е качила 0,9 кг (0,4 кг) и обиколката на талията им леко се е
увеличила.
Според
това проучване добавянето на 1 или 2 супени лъжици ябълков оцет към вашата
диета може да ви помогне да отслабнете. Той също така може да намали процента
на телесните мазнини, да ви накара да загубите мазнини по корема и да намалите
триглицеридите в кръвта.
Това
е едно от малкото изследвания върху хора, в което са изследвали ефектите на
оцета върху загубата на тегло. Въпреки че проучването е било сравнително голямо
и резултатите са обнадеждаващи, са необходими допълнителни изследвания.
Освен
това, едно шестседмично проучване при мишки, хранени с високомаслена,
висококалорична диета и разделени на 3 групи установява, че групата с високи
дози оцет е получила 10% по-малко мазнини от контролната група и 2% по-малко
мазнини от групата с ниски дози оцет.
Ябълковият оцет и други ползи за здравето
В
допълнение към насърчаването на загуба на тегло и мазнини, ябълковият оцет има
и няколко други предимства:
-
Намалява кръвната захар и инсулина: Когато се консумира с високо въглехидратно
хранене, ябълковият оцет значително намалява кръвната захар и нивата на инсулин
след хранене (14, 15, 16, 17, 18).
-
Подобрява инсулиновата чувствителност: Едно проучване при хора с инсулинова
резистентност или диабет тип 2 установява, че добавянето на оцет по време на
хранене с високо съдържание на въглехидрати подобрява инсулиновата
чувствителност с 34% (19).
-
Намалява кръвната захар на гладно: В проучване при хора с диабет тип 2, тези,
които са приемали ябълков оцет към вечерното хранене с високо съдържание на
протеини, са имали два пъти по-малко намаление на кръвната захар на гладно в
сравнение с тези, които не са го правили (20).
-
Подобрява симптомите на PCOS: В малко проучване на жени със синдром на
поликистозните яйчници (PCOS), които са приемали оцет в продължение на 90–110
дни, 57% са възобновили овулацията, вероятно поради подобрена чувствителност
към инсулин (21).
-
Намалява нивата на холестерола: Проучвания при диабетици и здрави плъхове и
мишки установяват, че ябълковият оцет повишава „добрия“ HDL-холестерол. Той
също така намалява “лошия” LDL-холестерол и триглицеридите (22, 23, 24).
-
Понижава кръвното налягане: Проучванията върху
животни показват, че оцетът може да намали кръвното налягане чрез инхибиране на
ензима, отговорен за свиването на кръвоносните съдове (25, 26).
-
Убива вредните бактерии и вируси: Оцетът се бори с бактериите, които могат да причинят хранително отравяне,
включително Е. coli. В едно проучване оцетът намалява броя на някои бактерии с
90%, а някои вируси с 95% (27, 28).
Ябълковият оцет и как да го добавим към нашата диета
Има
няколко начина да включите ябълков оцет във вашата диета.
Лесен
метод е да го използвате със зехтин като дресинг за салата. (б.а. Както аз
изключително много обичам). Той се оказва особено вкусен с листни зеленчуци,
краставици и домати.
Може
да се използва и за мариноване на зеленчуци или просто да го смесите с вода и
да го изпиете.
Количеството
ябълков оцет, използвано за отслабване, е 1-2 супени лъжици (15-30 мл) на ден,
смесени с вода.
Най-добре
е това да се разпредели на 2-3 дози през целия ден и може би е най-добре да се
пие преди хранене.
Предупреждение:
Приемането
на повече от това не се препоръчва поради потенциално вредни ефекти при
по-високи дози, като лекарствени взаимодействия или ерозия на зъбния емайл.
Най-добре е да започнете с 1 чаена лъжичка (5 ml), за да видите как го понасяте.
Не
приемайте повече от 1 супена лъжица (15 ml) наведнъж, тъй като
приемането на твърде много наведнъж може
да причини гадене.
Важно
е да го смесите с вода, тъй като неразреден оцет може да изгори вътрешността на
устата и хранопровода (б.а. – Доста често аз си го приемам така директно като
си отпивам от бутилката, но да, със сигурност е добра идея да го разреждате с
малко вода)
Въпреки
че приемането на ябълков оцет под формата на таблетки може да изглежда полезно,
то идва с потенциално големи рискове. В един случай една жена е получила
изгаряния на гърлото, след като таблетката с ябълков оцет е била поставена в
хранопровода (29).
РЕЗЮМЕ:
Препоръчва се
около 1-2 супени лъжици (15–30 ml) ябълков
оцет на ден, за да се постигнат пълни ползи за отслабване. За най-добри
резултати смесете с вода и пийте.
В края на
деня приемането на умерено количество ябълков оцет изглежда насърчава загубата
на тегло и осигурява редица други ползи за здравето.
Други видове
оцет могат да осигурят подобни ползи, въпреки че тези с по-ниско съдържание на
оцетна киселина могат да имат по-малко мощни ефекти.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бележка на Автора:
*** „Оцетната майка“ - представлява целулозна субстанция
изградена от различни Ацетобактерии (много киселинен щам бактерии).
Ацетобактериите влизат във взаимодействие с кислорода при наличие на топъл
въздух, предизвиквайки ферментацията в ябълковият сайдер. Хората занимаващи се с
домашни лекове и холистична медицина, отдавна вярват, че майката на оцета има
много ползи за здравето, особено антибактериални и противогъбични свойства.
Хипократ,
бащата на медицината, считал, че оцета е мощен еликсир и използвал оцетната
майка за да се бори с микробите. Днес майката на оцета се употребява за много
неща, включително загуба и контрол на теглото, подобряване на храносмилането, и
успокояване на сухо, възпалено гърло. Някои хора използват оцета външно, за
успокояване болката от слънчево изгаряне, за лечение на пърхот или сърбеж на
скалпа и поддържане на здрава кожа.
Comments
Post a Comment