"FINISHERS" след тренировка - как, кога и защо?

"FINISHERS" - това са обикновено комлекси от произволен брой упражнения, изпълнени в бързо темпо с голям брой поторения и без почивки между тях. 

     Как? - Финиширащите комплекси са кратки като продължителност. Набляга се най-вече на интензивността, тоест на скоростта, с която се изпълняват повторенията. Тази Интензивност се постига по 2 начина:

- Фиксирано време - максимален брой повторения в зададения времеви участък

- Фиксирани повторения - Максимално бързо изпълняване на заплануваните повторения

    Избират се основно комплесни движения, натоварващи повече мускулни групи едновременно и то по възможношст - големи мускулни групи. Пулсът скача до небето. Умората в мускулите е максимална. Кръговете са 2 до 3. И повярвайте, в края на тренировката, такова максимално натоварване на макс, е достатъчно стресиращо!


     Кога и Защо? - както стана дума, винаги в края на тренировката. По-скоро е по-важен въпросът кога да ги включим в тренировъчния процес. Няколко възможни причини:

- Когато нямаме време за кардио или искаме да заместим кардиото с нещо друго.

- В процес на сваляне на килограми (горене на мазнини), когато искаме да засилим процесите на липолиза и да забързаме нашия метаболизъм. Тогава „Финиширащите серии“ могат да станат наш постоянен спътник в тренировките.

 - Внасяне на разнообразие и стресиране на организма от време на време (не на всяка тренировка).

 - Повишаване на силовата издръжливост.


     Сега ще ви покажа един такъв „Финиширащ комплекс“ от 2 упражнения, който направихме с една моя клиентка в края на рутинната й силова тренировка.

     Първото упражнение беше „Бутане на шейна с допълнителна тежест“ на пътека с дължина 15-ина метра. Максимално бързо, като все пак целта беше да ударим глутеусите и задното бедро. Затова техниката остана стриктна без чийтинг. Най- важното тук е горната част на тялото да е почти успоредна на пода, а извивката в кръста - максимална. За възможно най-добро активиране на споменатите по-горе мускули.

     Второто упражнение избрах да бъде, както аз му казвам, „Правене на вълни с въже“ или на английски "Battle Ropes". Има много, да не кажа десетки, начини това упражнение да бъде изпълненено. В дадения момент реших да е с редуване на ръцете, като силовият момент е надолу при удрянето на въжето в земята. Тук трябваше да бъдат направени максимален брой повторения за 20 секунди.

     И удоволствието започна - задъхване, умора и горене в мускулите на макс!!

Пожелавам и на вас подобно забавление, ако решите да пробвате - ползите са много! Ето и самото клипче



Линк към Инстаграм - https://www.instagram.com/nikolabull/
Линк към Фейсбук - https://www.facebook.com/nikolabull1




    

Comments