„ПО ВИТОШКИТЕ ПЪТЕКИ“ - Традиционният витошки „Краш тест“ за физическата ни форма

 село Железница - Спортна база на НСА - Черни връх (2290 м)


 
 Това е доста изискващ откъм добра физическа форма маршрут първо, защото е дълъг и второ, защото представлява едно постоянно изкачване. Не напразно е и физически тест за първокурсниците от НСА.

   Този път условията бяха такива, че мога да го разделя на няколко етапа.

   Първи етап - от центъра на селото до началото на горския пояс. Сухо и стегнато от студа. Слънчево.





   Тук отбелязвам и чешмичката, която този път (странно) течеше много слабо. Но все пак успях, както бях запланувал, от тук да си напълня двете шишета с вода.


   Втори етап - от началото на горския пос до Базата на НСА. Лека- полека започна да се показва снежна покривка, ясно време. Нагоре забулено в облаци. Много слаб ветрец. Приятно.



 
 
   Трети етап - от хижата до малко до средата на Бистришко бранище. Гъста облачност (мъгла) и засилване на вятъра. Студ. Вятърът беше разнесъл снега по бранището и не беше позволил да се натрупа, затова нямаше дълбока снежна покривка и се ходеше лесно.






   Четвърти етап - от средата на Бистришко бранище до Черни връх. Иззкачих се над слоя облаци и нагоре небето беше абсолютно синьо и чисто. Слънчево, но със силен вятър, който впоследствие се усили (както беше и по прогноза). От първото заслонче (в началото на баира след бранището) снегът започна да става по-дълбок и да се затъва до коляно (беше пресен сняг и лесно се потъваше в него). Последното изкачване преди равния участък до Черни връх същата история, голяма мъка.






                                                     (вр. Голям Купен - 1930 м)

(над морето от облаци и Рила в далечината)


   Много изтощаващ беше този преход, най-вече заради мекия сняг, в който се затъваше и силния вятър в последната му част. Но пък с глердки, които се запомнят!

СБОРНО ВИДЕО ОТ ПРЕХОДА


(снежните върхове на Рила в далечината)

       Много изтощаващ беше този преход, най-вече заради мекия сняг, в който се затъваше и силния вятър в последната му част. Но пък с глердки, които се запомнят! Направих едно сборно видео от снимки и видеа които заснех по време на прехода(когато се престрашавах да си извадя ръцете от ръкавиците заради хапещия студ)



      nikolabull

Технически характеристики на маршрута:

Разстояние - около 17 км

Продължителност - около 7 часа

Най-ниска точка - центъра на с. Железница (1020 м м)

Най-висока точка - Черни връх (2290 м)

Трудност - Средна до Тежка 














Comments