ПАЛМОВАТА МАЗНИНА - какво представлява, какви опасности крие и как да я избягваме



   Търсейки в магазина нещо за хапване, което да спаси ситуацията, тъй като не бях взел с мен предварително приготвената домашна храна, а изскочиха задачи, св наложи да импровизирам. Попаднах на тези бисквити без палмово масло и това ми даде идеята за днешната ми статия.



🟠 Какво е палмовото масло и за какво се използва?

   Палмовото масло се извлича от плодовете на маслената палма (Elaeis guineensis) и е едно от най-широко използваните растителни масла в света. Съдържа около 50% наситени мазнини (главно палмитинова киселина), което го прави стабилно при високи температури и с дълъг срок на годност.

   Използва се в:

 • Преработени храни – сладкиши, бисквити, кремове, полуфабрикати.

 • Пържене – поради устойчивостта му на окисляване.

 • Козметика – сапуни, шампоани, кремове.

 • Биогорива – все по-често използван в индустрията.

⚠️ Основни вреди от палмовото масло за човешкото здраве


1. Повишава “лошия” холестерол (LDL)

   Палмовото масло повишава нивата на LDL-холестерол, увеличавайки риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

   Мета-анализ на клинични проучвания, публикуван в The Journal of Nutrition, установява, че консумацията на палмово масло води до значително повишаване на LDL ("лошия") холестерол в сравнение с растителни масла с ниско съдържание на наситени мазнини. В същото време се наблюдава и леко повишение на HDL ("добрия") холестерол, но този ефект не компенсира увеличения риск от сърдечно-съдови заболявания.

🔗 PubMed: Palm oil and cardiovascular disease

2. Свързано е с по-висока смъртност от сърдечно-съдови болести

   Изследвания показват, че повишената консумация на палмово масло в развиващи се страни е свързана с увеличена сърдечна смъртност.

🔗 NIH/National Library of Medicine

3. Може да наруши инсулиновата чувствителност

   Консумацията на наситени мазнини, включително палмово масло, води до инсулинова резистентност – ключов рисков фактор за диабет тип 2.

🔗 Time Magazine: Palm oil and insulin sensitivity

4. При пържене образува потенциално канцерогенни съединения

   При нагряване на палмовото масло до висока температура (особено при многократно използване), се образуват вредни съединения като глицидол – класифициран като вероятен канцероген.

🔗 EFSA: Risks of process contaminants in palm oil

5. Причинява оксидативен стрес и увреждания в органите (животински модели)

   Проучвания върху животни показват, че дългосрочната консумация на окислено палмово масло води до увреждане на черния дроб, сърцето, бъбреците и белите дробове.

🔗 PubMed: Oxidized palm oil and organ toxicity

6. Свързано е със затлъстяване и нарушен метаболизъм

   Палмовото масло, особено при висока консумация, е свързано с натрупване на мазнини, инсулинова резистентност и повишен риск от метаболитен синдром.

🔗 PubMed: Palm oil and metabolic disorders


Заключение

   Палмовото масло е стабилно и евтино, но не е безрисково. Честата му употреба в преработени храни означава, че много хора го консумират ежедневно, без да подозират. За добро здраве:

 • Ограничете храни с „растително масло“ без уточнен произход.

 • Избирайте масла с доказани ползи – зехтин, ленено, тиквено, авокадово масло, от гроздови семки... Каквото и растително масло да изберете, гледайте да е „студено пресовано“ и "extra virgin"!

 • Четете етикетите – „Palm oil“, „Palm kernel oil“, „Vegetable fat“ често означават палмово масло!


#nikolabull


#nopalmoil #palmoil #palmoilfree #healthylifestyle #healthyfood #healthyfoodideas #fitness #fitnesslife 

#здравословноживеене #безпалмовомасло #фитнесхрана #чистахрана #здравеснаука #realfood #нутриционистътказва


Comments